Mossèn Ramon i Pilarín Bayés apropen la història de Meritxell als infants

El Palau de Gel d’Andorra ha acollit aquest dijous, davant d’un nombrós públic, la presentació de la ‘Petita història de Meritxell’, escrita per mossèn Ramon Rossell de Canillo i amb il·lustracions de Pilarín Bayés. Forma part de la col·lecció ‘Petites històries’ de l’editorial Mediterrània, formada per gairebé 300 títols que expliquen la història de diferents indrets o tradicions d’arreu de Catalunya. Mossèn Ramon ha destacat que la publicació intenta explicar la història del Santuari de Meritxell a partir de la llegenda de la marededéu i la gavernera, i aturant-se en episodis importants com la proclamació de la verge com a patrona d’Andorra o l’incendi del Santuari i la posterior construcció del nou. A més, però, el llibre conté molta història de Canillo i, de retruc, d’Andorra. De la seva banda, Bayés, que durant l’acte ha hagut d’atendre les nombroses peticions de dedicatòries del llibre, ha destacat que va decidir col·laborar en el projecte perquè “Andorra és la meva segona pàtria” i mossèn Ramon “un dels millors amics que hi tinc”.

La ‘Petita història de Meritxell’ es distribuirà per tot Catalunya i, a més, se n’han fet 5.000 exemplars per a Andorra, que es repartiran a AINA per un donatiu de 5 euros que es destinarà a la casa de colònies que gestiona mossèn Ramon. La voluntat, segons el propi mossèn, ha estat “fer un llibret humil però que transmeti amor a aquesta terra”. El públic al qual va destinat és l’infantil, però “gràcies als infants acaba arribant als grans”, assegura mossèn Ramon.

La “gràcia” del llibre és, segons l’autor, que els dibuixos estan fets per la il·lustradora catalana Pilarín Bayés. El mossèn la coneixia de fa temps, sobretot perquè els fills d’una neboda seva van de colònies a AINA, i fa uns anys ja va il·lustrar la portada d’un cançoner. 
De la seva banda, Pilarín Bayés ha explicat que va decidir col·laborar amb el projecte perquè “Andorra és la meva segona pàtria”. De fet, ha recordat que la primera vegada que va visitar el país “em vaig posar a plorar quan vaig veure els cartells tots en català”. “Me l’estimo molt i hi tinc molt bons amics”, i ha assegurat que un d’ells és mossen Ramon. Bayés ha afegit que quan va acceptar el projecte va tornar a Andorra “per visitar-la una vegada més”, per poder plasmar “el seu esperit i la seva força”, sobretot “aquesta força tan gran que té la patrona d’Andorra”. Del resultat final, que no ha vist fins aquest dijous, ha assegurat que li agrada molt com ha quedat i que va gaudir molt en el procés d’elaboració.

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES