L’expert Antonio Durán-Sindreu critica el finançament de l’estat del benestar

udaCoincidint amb l’acte de lliurament de 22 diplomes del postgrau en Direcció Bancària i 27 diplomes de postgrau en Fiscalitat, la Universitat d’Andorra ha organitzat una conferència amb el títol ‘Impostos i societat. El finançament de l’estat del benestar i la funció social de l’assessor fiscal’ a càrrec del doctor en Dret i professor de la Universitat Pompeu Fabra, Antonio Durán-Sindreu. Durán-Sindreu ha fet una crítica al sistema de finançament de l’estat del benestar davant els nous diplomats, destacant el “fracàs” d’aquest sistema a Europa occidental perquè han primat els interessos personals sobre el bé col·lectiu. El professor ha afegit que la manera de finançar els serveis socials es fa cada vegada menys d’una manera “redistribuïda” –gravant més a qui més té– i apostant més per la imposició indirecta, una tendència “regressiva” fruit de “no haver sabut explicar el que és un estat del benestar”. Davant la situació Durán-Sinfreu aposta per la pedagogia i educació, i per la transparència política per demostrar que es fa pels interessos de la societat, tot i que, de moment, ha avançat una poca afectació d’aquest fenomen al Principat d’Andorra per la seva baixa fiscalitat.

Per al professor de la Universitat Pompeu Fabra, Antonio Durán-Sindreu, l’entrada en la dinàmica del “descontrol de la despesa, d’un ingrés que no sap el que està finançant” és una de les causes de la crisi de l’economia de l’estat del benestar als països europeus més rics. El doctor en Dret ha advertit els 22 diplomats del postgrau en Direcció Bancària i 27 diplomats de postgrau en Fiscalitat aquest divendres que a Andorra, amb la seva baixa fiscalitat, l’estat del benestar no estarà en risc mentre es faci “la transparència corresponent quant a despesa pública i quant al destí dels serveis”.

Davant la situació Durán-Sindreu aposta per millorar els sistemes educatius perquè “no estan fonamentats en l’humanisme, en un sistema de valors i això porta un problema d’acceptació social”. En aquest sentit, l’expert ha demanat que es faci un esforç perquè des de la classe política s’expliqui el destí dels ingressos públics i la necessitat d’aquests ingressos garantint l’efectiva redistribució.

A més a més, Durán-Sindreu, ha insistit que no només es posi l’èmfasi en el frau fiscal perquè “desvirtua la natura de les coses” i es busqui “la regeneració política i la forma de fer política per als interessos de la societat”. És “l’eterna lluita” entre els corrents ideològics d’economia més liberal o més intervencionista, ha recordat el doctor en Dret.

El que falla del sistema actual capitalista, per a Durán-Sindreu, és el finançament de l’estat més que el sistema en si mateix. És a dir, el sistema basat en un estat que garanteix les prestacions socials només funciona “basat en la solidaritat”. “En la mesura que ha triomfat l’individualisme sobre la col·lectivitat l’estat social ha patit un punt de fracàs”, ha afegit el professor de la Pompeu Fabra, abans d’assegurar que tot i l’evolució “no hi ha un punt de no retorn”, simplement “un punt d’inflexió” quant als ingressos perquè darrerament s’ha demostrat que “no s’ha pogut portar a terme al 100% l’estat del benestar”.

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES