La plaça Joan Sansa: una oportunitat per a la Seu

En aquests dies hi ha un tema que està de rabiosa actualitat: la urbanització de la Plaça Joan Sansa. L’equip de govern actual de Convergència (CDC) ha proposat un projecte que vol tirar endavant immediatament.

Abans d’entrar en matèria, hem de fer un repàs de com hem arribat fins aquí.

Cap a l’any 1980 es va començar a ordenar la zona mitjançant el PERI 1 (Pla Especial de Reforma Interior) i es va negociar durant 8 anys per tal d’aconseguir el màxim consens possible, fins l’any 1988. En el disseny de la plaça i edificis(porxos, alçades reguladores, materials de construcció) durant aquest PERI hi va participar l’arquitecte Lluis Cantallops, que havia estat uns anys abans el primer Director General d’Urbanisme de la Generalitat provisional.

L’any 1989 es va donar la primera llicència per a construir el primer edifici de la plaça.

La construcció d’edificis de la plaça Joan Sansa va durar fins l’any 2003. Encara queda pendent, però, un edifici a construir.

Haig de fer un incís. Qui és Joan Sansa? Molta gent de La Seu no coneix el personatge que hi ha darrera el nom de la plaça. Joan Sansa eraadvocati un polític incansableque, al costat de Pasqual Ingla, va lluitar per la llibertat i contra el franquisme.

joan sansaSeguint amb la història i evolució de la plaça, s’ha d’afegir un fet important. L’any 2002,el govern municipal de Progrés, liderat per l’acaldeGanyet, va encarregar un concurs d’idees per a la plaça. Es van presentar 14 projectes, es va escollir un projecte guanyador i es va donar un accèssit a un altre. Aquest premis els va atorgar un jurat integrat per part de l’equip de govern (Progrés), membres de l’oposició, l’arquitecte Carles Llop i un grup de veïns i veïnes de la plaça Joan Sansa.

L’any 2003, després de les eleccions municipals, es va produir un canvi de govern municipal a La Seu liderat per l’alcalde Ausàs d’Esquerra (ERC) amb els seus socisde Convergència i Unió (CiU). Entre les seves prioritats no hi havia la urbanització de la plaça i es va aturar el procés. Durant els següents 12 anys tampoc ha estat cap prioritat pels equips de govern successius.

Des d’aleshores, s’han fet vàries propostes. Una d’elles era la construcció d’un pàrquing de zona blava en superfície, proposta que es va descartar per oposició veïnal i dels grups de l’oposició.

Fa aproximadament dos mesos, l’equip de govern actual de Convergència ens va presentar el projecte en el marc d’una de les comissions que regeixen l’activitat política del’ajuntament. El projecte, a grans trets i només en línies generals, està basat en el projecte guanyador del concurs d’idees del 2002, sense respectar, però, la unitat de la plaça que aquest projecte del 2002 projectava i projectant quatre espais independents.

Des d’un bon començament, la nostra postura ha estat que una plaça d’aquestes dimensions (a prop dels 9.000 metres quadrats) i donada la seva situació al bell mig de la nostra ciutat, ha de ser un projecte de consens, però, i per damunt de tot, un gran projecte.

Compromís X La Seu, a la campanya electoral de les eleccions municipals d’enguany portava, com tota la resta dels partits que s’hi presentaven, la construcció de la plaça durant la present legislatura. La nostra proposta era que la plaça Joan Sansa fos un pulmó verd, no exempt d’albergar jocs infantils i altres zones d’activitats, ja que per dimensió permet projectar diferents espais.

Nosaltres assumim que el nostre projecte pot ser millorable, però creiem que el projecte que presenta l’equip actual de govern també pot tenir millores.

Així doncs, què proposaríem? Demanar opinió a algun arquitecte, expert en urbanisme i paisatge, que ens donés un altre punt de vista i que enriquís el projecte mitjançant noves idees. Qui podria ser? Hi ha diversos candidats de prestigi com l’arquitecte Lluis Cantallops, al qual li devem l’aspecte de la urbanització de tota la zona (porxos i característiques dels edificis a construir bàsicament), o els arquitectes Carles Llop o Sebastià Jornet, autors d’alguns projectes a La Seu, encarregats per l’ajuntament, com el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) o el Pla de Millora del Centre Històric.

Aquest procés no hauria de durar gaire, sobretot per no dilatar en el temps el començament de l’obra, amb un objectiu de finalització de les obres no més enllà del 2017. El projecte el plasmarien els tècnics de l’ajuntament.

Pot ser que no hi hagi cap altre projecte semblant durant els propers 20 o 30 anys. Per tant, no ens podem permetre el luxe d’equivocar-nos, com és el cas de les últimes intervencions: plaça del Pati Palau, plaça Europa o plaça dels Jutjats, places dures i sense encant.Ha d’ésser una plaça pensada a molts anys vista i amb una visió de conjunt de ciutat.

Tampoc podem permetre’ns que la plaça continuï igual que fins ara en estat lamentable i totalment deixat.És una responsabilitat de tots: s’ha de fer ràpidperò, sobretot, s’ha de fer bé.

Li ho devem als veïns i veïnes de la plaça Joan Sansa. S’ho mereixen tots els veïns i veïnes de La Seu.

Joan Barrera i Aranda

Regidor de Compromís X La Seu i conseller comarcal de l’Alt Urgell

TOTES LES NOTÍCIES