Aquest mes de gener s’ha iniciat una nova edició del Projecte Dansa’t, una iniciativa de l’Escola Folk del Pirineu, on hi col·laboren l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i l’IDAPA, que té com a voluntat apropar la cultura del Pirineu a través de la dansa tradicional. Aquest curs hi participaran d’un total de 273 alumnes, dels quals 147 pertanyents als centres educatius de la Seu d’Urgell.
Com a novetat d’aquest any destaca la incorporació d’onze escoles de primària de tres comarques diferents -Alt Urgell, Pallars Jussà i Pallars Sobirà- amb l’objectiu que els seus alumnes respectin i estimin aquest ric territori pirinenc. Al respecte, el dinamitzador de Dansa’t, Ivan Caro, explica que “es tracta d’un projecte de present i de futur, ja que la idea és que sigui una proposta que any rere any sigui present a la majoria d’escoles del Pirineu. Per aquest motiu, anem sumant centres escolars i creant xarxa amb entitats culturals del nostre territori. Serà d’aquesta manera que facilitarem l’accés a la cultura a tots els infants i joves i a les seves famílies”.
Els centres educatius pirinencs que prenen part en l’edició 2024 de Dansa’t són: l’escoles Albert Vives (la Seu d’Urgell) amb 65 alumnes; el col·legi La Salle (la Seu d’Urgell) amb 46 alumnes; l’escola Pau Claris (la Seu d’Urgell) amb 25 alumnes; l’escola Castell-Ciutat (Castellciutat) amb 11 alumnes; l’escola Arnau Mir (el Pla de Sant Tirs) amb 10 alumnes; escola Rosa Campà (Montferrer) amb 24 alumnes; l’escola Sant Esteve amb 6 alumnes, l’escola Sant Jordi (Oliana) amb 13 alumnes; l’escola de Tuixent amb 14 alumnes; l’escola dels Raiers (la Pobla de Segur) amb 29 alumnes i l’escola Àngel Serafí Casanova (Sort) amb 30 alumnes.
‘Dansa’t’
L’excusa de ‘Dansa’t’ és dansar per a conèixer com és, que hi ha i com es viu al Pirineu. Així doncs, els alumnes no només aprenen a ballar una bolangera, l’Indiot de la Seu d’Urgell, un saut bearnes o una dansa aragonesa, com a exemples, sinó que ho fan mentre coneixen l’orografia del territori, les llengües que es parlen, les serralades més importants, quines músiques sonaven en aquestes contrades fa 100 anys o mostrant alguns dels instrument més característics.
“Ballant descobrim el nostre entorn, però també ens coneixem a nosaltres mateixos i als nostres companys i mestres, aconseguint així generar un clima positiu en el dia a dia del grup tant a l’escola com fora d’aquesta”, reivindica Ivan Caro.
Està previst, com l’any passat, celebrar el Dia Dansa’t, trobada final de tots els alumnes participants a Dansa’t.