El Principat d’Andorra viu, avui diumenge, 17 de desembre, una jornada electoral en què s’han d’escollir els nous representants que estaran al davant de les 7 parròquies: cònsols major i menor, així com els consellers comunals. Els comicis arriben després d’uns 15 dies de campanya, en la qual, cada una de les candidatures han intentat explicar els eixos programàtics que vertebrarien el seu mandat, cas de sortir escollides.
Com a punta de llança de pràcticament totes les llistes, l’habitatge i, en general, l’urbanisme, han encapçalat llurs programes. Tots els candidats han demostrat ser conscients de la gran problemàtica a la qual el país ha de fer front de forma imminent. Però, l’electorat pot pensar -veient que molts polítics repeteixen en les eleccions- com s’ha permès arribar a aquesta situació en què la corda ja no es pot tibar més, perquè ja no dona més de si. Ho poden pensar ara a les comunals, com ho pensaven a l’abril per les generals.
Un altre punt important que ha capitalitzat els programes de les candidatures és la via pública, des de l’embelliment de carrers i places, passant per l’accessibilitat i mobilitat, fins a la neteja de l’espai urbà. En menor mesura, però també apareix en alguns programes, hi ha la “promesa” de fomentar la participació ciutadana en aquelles qüestions importants per a les parròquies i, igualment, s’ha anunciat la voluntat d’impulsar el sector comercial.
De puntetes, però sense obviar-ho, les llistes també han “garantit” que prestaran atenció a la cultura “assegurant” que pensaran en les entitats i els artistes locals. El mateix succeeix amb els esports, per a que clubs i ciutadania tinguin unes bones instal·lacions al seu abast. Hi ha qui, fins hi tot, ha fet públic la construcció d’un camp de futbol si comanden el comú.
També hi ha hagut unanimitat entre les candidatures en el fet de “pensar en iniciatives” que afavoreixin la qualitat de vida dels padrins i padrines, així com la dels joves. Dos col·lectius que faran bé en anar recordant tot sovint, als electes, les promeses que els fan. Parlant de col·lectius, algunes llistes han indicat que tindran en compte les persones amb diversitat funcional, per tal que guanyin en qualitat de vida.
En determinades parròquies, allà on el sector té més pes, els futurs càrrecs comunals han volgut assenyalar que s’ha de preservar amb ajuts, tant a la ramaderia com a la pagesia. Preocupa que no hi hagi un gruix de noves generacions que garanteixi el relleu de les actuals. Afirmen, a més, que aquestes activitats formen part de la tradició i l’economia del país des dels temps passats. També que contribueixen als ecosistemes naturals del Principat.
En línies generals, doncs, els candidats que aquest diumenge concorren a les eleccions comunals han desgranat allò que creuen que pot beneficiar les seves parròquies. La veritat és que hi ha projectes que semblen ben factibles, d’altres són un xic agosarats, però, si més no, tenen una capacitat d’il·lusionar considerable. Aquí s’ha d’anar amb compte ja que, cas de no materialitzar-se, el desencís serà encara més gran.
Un electorat intel·ligent i responsable –un cop celebrats els comicis i hagin transcorregut ja uns mesos amb els nous càrrecs governant als comuns- haurà d’examinar si s’estan acomplint els “farem, prometem, assegurem, tenim la voluntat, implantarem, impulsarem, afavorirem, potenciarem, volem…”. Altrament, si no és així, si no es dona compliment, aquests representants del poble, després, que no els estranyi que la ciutadania tingui desafecció política. Tot és a les seves mans.
Editorial